Bildad

 
Det är dags att ansöka till Young Nordic Photographer of the year 2015! Det är ett stipendie som delas ut av Fotografiska, första gången var förra året. 10000 euro och en separatutställning på Fotografiska ligger i potten, inte kattskit. På hemsidan kan man läsa att "syftet med Young Nordic Photographer of the Year är att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden". Fint! Nu till haken, längre ned på samma sida får du reda på ett av kraven: sökande ska ha "en högskoleexamen alternativt kvalificerad yrkesutbildning inom fotografi"
 
Ridå.
 
Behöver jag ens säga hur urbota dumt det kravet är? För det första känner jag inte till någon högskoleutbildning inriktad mot fotografi (som alltså ger dig en examen inom området), möjligen kanske konstskolorna kvalar in här, även om de väl inte i första hand är fotografiskt inriktade. Sedan har vi kvalificerade yrkesutbildningar inom fotografi - utbildningar som är just yrkesinriktade. De fokuserar snarare på att utbilda kommersiella fotografer än konstfotografer, även om många konstfotografer säkert har någon av utbildningarna ovan i bagaget. I början av året fick Nordens fotoskola se sitt YH-stöd indraget, ytterligare ett tecken på att den professionella fotografens existensberättigande ifrågasätts. En utbildning mindre.
 
Så i ett land där det faktiskt inte finns mycket fotografiska utbildningar att läsa ställer man det kravet. Har du gott om pengar kan du ju gå på Kulturamas fotoutbildningar. 48000 kronor per termin exklusive material. Tillåt mig svära - men någon som är seriöst intresserad av att förbättra sitt fotograferande bör lägga den enorma kursavgiften på att få mer fritid och/eller en större resebudget.
 
Och varför nu inte låta alla ansöka? Ett så förlegat skråtänkande kan väl inte gynna kvalitén? Fotografi har inte på många år ställt några högre tekniska krav på utföraren, gott fotografi handlar och har alltid handlat om bildseende. Du kan ha det utan en enda utbildning i bagaget. Du kan ha det efter två års studier i teckning och måleri på folkhögskola. Men du får inte ansöka. Fotografiskas ficklampa söker bara i en liten vrå.
 
Jag kommer att tänka på en replik från en jurymedlem i spelfilmen Amator (Camera Buff, 1978):
"These films were terrible. They reveal a knowledge of life drawn from TV and newsreels - not from personal experience. It is the duty of television to broadcast certain things - amateurs have no such duty. You can do what you like, that is where your strength lies."
Människor drivna endast av intresse bör producera minst lika intressanta saker som människor som kanske även är drivna av att försörja sig på hantverket, göra skäl för ett erhållet stipendie, producera producera producera. Kan det rent av vara en fördel för nyskapandet att inte ha genomgått en utbildning, som antagligen lär likrikta ditt skapande mer eller mindre medvetet. Egentligen gör man sig nog störst tjänst genom att inte umgås med andra fotografer över huvud taget utan bara köra sitt race.
 
Är de måhända rädda? För några år sedan förbjöd Nikon bilder tagna med filmbaserade kameror i sin stora årliga fototävling, utan tvivel av rädsla för vad som skulle hända om en vinnarbild var tagen med en 40 år gammal kamera och inte deras senaste "must have". Men jag förstår inte vad Fotografiska som institution har att förlora? De säljer visserligen också utbildningar, men med endast dem i bagaget är du okvalificerad till deras eget stipendie. Det om något är väl dålig press?
 
Allmänt |
#1 - - Konir:

Helt jäkla absurt. Snacka om att försöka skapa någon form av segregerad elitklass.

Kommer att tänka på proggens svar på melodifestivalen 1975, Alternativfestivalen. Mottot "kamp mot kulturens kommersialisering" känns inte allt för avlägset trots att 40 år passerat.

Svar: Ja men eller hur! All konst behöver en motreaktion just för att inte sådant här trams ska vara förhärskande. Linan comes to mind, och reclaim photography om de nu fortfarande kör.
analogier.blogg.se

#2 - - Björn:

Vadfan! Blev först lite glad av titeln på inlägget, men det gick snabbt utför. Håller helt med din kritik. Vad är poängen?

Smått i samma spår kanske den här serien här kan pigga upp: http://theknife.net/shaking-the-habitual/

Svar: Haha, tänk om jag hade bashat DIG då? :-) Kronan på verket är ju verkligen att de själva säljer utbildningar, hur fan hade de missat det? Fattar de inte hur det låter? En googling ger inga som helst kommentarer kring detta. Fniss.
Vilken färggrann sida, och jag tycker mig känna igen stilen på illustrationerna från någon Galago. Hade inte tänkte sova nu ändå.. Eh.
analogier.blogg.se

Upp