Tankar om färg

 
Som ni kanske vet har jag ett knepigt förhållande till färgbilder. Jag kikade på mina senaste diabilder som jag inte ens scannat än och konstaterade att färgen ofta stökar till det i onödan. Många av bilderna jag tar behöver inte färg, de hade gjort sig bättre i en snäv gråskala som bara bryr sig om ljus och mörker.
 
Men sedan så har jag ju naturligtvis även bilder som står och faller med färgen. När jag använt mediet på rätt sätt och inkluderat färgen i kompositionen. Det är först då jag tycker om mitt färgfotograferande. I min värld är det inte alltid en vinst att ha så mycket information som möjligt med i bilden. Jag föredrar ofta svartvitt, tomma skuggor och hög kontrast för att hålla det enkelt. Jag får känslan av att många som alltid fotograferar och publicerar i färg går miste om någonting, precis som att folk som bara kör svartvitt missar något. Sedan så kan man ju så klart vara så pass inkörd att man bara tar en viss sorts bilder, men där är inte jag än. Jag kanske trodde det, men när jag tittar på färgbilderna jag tagit så kan jag inte undgå att tycka om några. Kluvet, som vanligt alltså.
 
Allmänt | | En kommentar

Arbetsliv

 
Det är svårare att hinna med bloggeriet när man jobbar. För att även om jag har flera timmar hemma om kvällarna så glömmer jag faktiskt oftast bara bort bloggen. Har väl tänkt på annat hela dagen. Inget fel i det, jag måste ju inte skriva någonting varje dag, men det är ju min ambition ändå.
 
Senaste framkallningarna var diarullar igen, så gamla som våren 2013. Det är som att öppna en tidigare okänd passage till dåtiden. Ser mig själv och de som då var nära på de där bilderna för första gången när jag står ensam i en klubblokal, förhållandet med den tjejen är slut och arbetsplatsen ett minne långt borta. Inte för att det gjorde så värst ont egentligen, det var mest en märklig känsla. Snart scannar jag dem och vips är de en del av allt det andra. Men för en stund var de märkliga fönster till det förflutna ordnade på en plastremsa.
 
Allmänt | | 2 kommentarer

Mer om urval

 
Jag spinner vidare på idén om urval genom exponering för andra. Det är ju inte så enkelt som jag fick det att låta, och jag har tänkt några varv till. Skulle jag bara låta mig styras av andras input/likes/spridning av bilden så har jag ju tappat kontrollen, förutom att jag ändå bestämmer vilka bilder som ska vara med. Men säg att jag har ett huvudspår - vi kan kalla det att skildra vardag och livet lite personligt men ändå igenkänningsbart. Om jag då har en blogg där detta sker och publicerar en bild av en gammal TV i en skrinda, blir den automatiskt en del av skildringen? Eller är den ett sidospår? Eller beror det på vad min publik säger?
 
Det hänger ju på att jag har en eller flera mentorer i publiken som vet ungefär vart jag är på väg och kan/vill säga till mig och ge feedback. Inget litet jobb. Och svårt när huvudpersonen själv kanske inte är så säker! Jag tror att jag sparar mitt stora finslipande till en eventuell sammanställning i bok- eller utställningsform. Först då är det egentligen nödvändigt att ha någonting sammanhållet. Idag fortsätter jag kasta saker på väggen och se efter vad jag känner. Blev någon klokare? Jag blev det nog inte.
 
Allmänt | | 2 kommentarer
Upp